Inzichten / De digitale transformatierugzak van Bas

De digitale transformatierugzak van Bas

Auteur:

Bas van Gils

10 oktober 2022


Bij Strategy Alliance zeggen we vaak dat we "onze klanten begeleiden op hun digitale transformatie reis". Deze uitspraak zette me aan het denken over mijn eigen reis, vooral omdat ik tegenwoordig steeds vaker onderweg ben. 

Op de foto hieronder zie je mijn geliefde rugzak. Het is een rugzak met MOLLE, wat betekent dat ik spullen aan de rugzak kan bevestigen met de lussen aan de voorkant/zijkant/bodem, waardoor hij heel veelzijdig is en kan worden aangepast aan elke situatie. Voor mij is deze rugzak een reistas die altijd klaarstaat bij de voordeur. Hij bevat alles wat ik nodig heb als ik op stap ga:

 • Een kleine medische kit
 • Droge kleren voor als ik iets te enthousiast ben geweest in welke plassen ik spring/marcheer;
 • Een regenjas en een baseballpet;
 • Mijn geo-caching tools (voel je vrij om me te 'ontdekken' met de travelbug cod DMV96T!);
 • Flessen voor zowel warme als koude dranken;
 • Plastic zak voor alle troep die ik onderweg tegenkom;
 • Met de herfst in aantocht: een softshell vest voor als het koud wordt;
 • Een garmin GPS (in een klein zakje, meestal bevestigd aan de schouderband van de rugzak).

Als ik meer spullen moet meenemen, kan ik extra zakjes en kleine tasjes aan de buitenkant bevestigen om ruimte te maken. Zo kan ik alles meenemen wat ik nodig heb voor langere reizen en hoef ik me niet veel zorgen te maken. 

Als we dit terugbrengen naar een werksetting, waarbij we onze klanten begeleiden in hun digitale transformatie reis, is het zinvol om de vraag te stellen: wat zit er standaard in mijn rugzak, en wat kan ik toevoegen als dat nodig is? Tijdens een lange (20km) wandeling vandaag, dacht ik na over dit onderwerp en kwam met het volgende.

Ik neem altijd het volgende mee:

 • Mijn passie voor het helpen van klanten met digitale transformatie-uitdagingen.
 • Mijn kennis en vaardigheden voor dit soort werk, opgebouwd door jaren van studie en praktijk, die business/IT en strategische/tactische/operationele kwesties overstijgen.
 • Met vermogen om verbinding te maken met mensen op verschillende niveaus van de organisatie, om met hen in gesprek te gaan en oplossingen voor digitale transformatie-uitdagingen te co-creëren.

In veel gevallen is dit genoeg om me op weg te helpen. Het is echter belangrijk te erkennen dat digitale transformatie zeer complex is. Het is onwaarschijnlijk dat één persoon over alle kennis en vaardigheden beschikt in het licht van veranderende regelgeving, technologieën, veranderende eisen, opkomende literatuur (case studies, nieuwe theorieën, heuristieken). Met dit in gedachten denk ik dat ik "het volgende aan mijn rugzak kan toevoegen":

 • Ik kan altijd een beroep doen op de kennis en vaardigheden van mijn collega's bij Strategy Alliance en Antwerp Management School.
 • Ik heb een uitgebreide bibliotheek met boeken en papers die ik kan raadplegen bij het oplossen van bepaalde uitdagingen. Die blijft groeien en groeien: niets is praktischer dan een goede theorie.
 • Maar het belangrijkste is misschien wel het vermogen om met mensen bij de klant te werken: het komt vaak voor dat zij de antwoorden op complexe uitdagingen al hebben zonder dat ze het beseffen!

Ik ben blij met de wetenschap dat mijn trouwe rugzak altijd bij de deur op me staat te wachten met al het gereedschap dat ik nodig heb voor een leuke reis. Ik ben me er evenzeer van bewust dat het nadenken vergt om hetzelfde te bereiken voor mijn "werkrugzak". 

Om te eindigen met een vraag: wat zit er in jouw "werkrugzak"?