Inzichten / Lessen uit mijn MBL-reis

Lessen uit mijn MBL-reis

22 april 2022


In 2019, precies 18 jaar na mijn afstuderen met een B.TECH in Information Technology, heb ik besloten om een Master in Business Leadership (MBL) te volgen.

Wat is een Master in Business Leadership (MBL)?

De eenvoudigste manier om het uit te leggen is dat het een MBA is met de nadruk op zakelijk leiderschap, zowel in de publieke als in de private sector. De MBL richt zich op de zachte vaardigheden die nodig zijn om mensen te leiden, samen met leidinggevende managementvaardigheden zoals strategisch management, op waarde gebaseerd management, financiën voor managers, en bedrijfsonderzoek om er een paar te noemen.

Waarom heb ik deze opleiding gevolgd?

Na het behalen van een B.TECH in IT, draaiden de meeste van mijn rollen rond de discipline Software Engineering. Het schrijven van code, het ontwerpen van apps en het query-en van databases was wat ik deed. Ik vond het geweldig en doe het nog steeds, maar de vraag die altijd in mijn hoofd zat, was 'hoe lossen technologie en apps zakelijke en maatschappelijke problemen op?' Ik besloot me te verdiepen in Business Analysis, waarbij ik nauw samenwerkte met gebruikers van de apps, om daar meer over te weten te komen. Wat ik ontdekte was een sterke toename van bedrijven die digitale technologie gebruiken om de gebruikerservaring te verbeteren, hun bedrijfsmodel te versterken of hun bedrijfsmodel volledig te veranderen. Om een bedrijf zo te organiseren dat het door digitalisering waarde voor de klant creëert, moet men op strategisch niveau inzicht hebben in de bedrijfswereld en over sterk leiderschap beschikken om de verandering te bewerkstelligen. Dit wekte mijn nieuwsgierigheid en vormde de basis om een Master in Business Leadership te volgen.

Wat heb ik geleerd tijdens mijn MBL-reis?

Les 1:

De eerste les is dat er geen vervanging is voor hard werken en toewijding aan een zaak. Negen examens, 16 opdrachten en een masterthesis in 2 jaar was geen gemakkelijke opgave, maar het is de tweede les die het verschil heeft gemaakt.

Les 2:

De tweede les was het belang van teamwork. In de MBL werk je in een team waar het werk gedeeld wordt. Het succes van elk teamlid bepaalt jouw succes. We hadden gemeenschappelijke doelen en ambities, we kenden elkaars sterke en zwakke punten, en we respecteerden en vertrouwden elkaar. Hetzelfde geldt in het bedrijfsleven.

Les 3:

De laatste les zou de kennis, het vertrouwen en de leiderschapsvaardigheden zijn die ik heb opgedaan met het MBL-curriculum. Het inspireerde mij om de oprichter te worden van mijn eigen management consulting bedrijf, LEO (Leading the evolution of organizations), waar ik, samen met Strategy Alliance, mijn technisch en zakelijk inzicht combineer met industrie ervaring, om bedrijven te transformeren voor het digitale tijdperk.

Meer weten? Neem dan contact op via lucille.pillay@strategy-alliance.com of bekijk mijn website: www.consultwithleo.com