Inzichten / Van student tot consultant

Van student tot consultant

22 september 2021


Na het afronden van mijn master werd het tijd om de arbeidsmarkt op te gaan, als consultant ging ik aan de slag bij Strategy Alliance en ik vertel jullie graag wat ik tot nu toe heb meegemaakt. In deze bijzondere periode, waarin ik zowel met de uitdagingen van een nieuwe baan als de corona restricties moest leren omgaan, heb ik zowel op persoonlijk als op professioneel vlak een aantal mooie stappen gemaakt. Graag neem ik jullie mee in deze ontwikkeling.

Mijn eerste maand bij Strategy Alliance stond in het teken van verkenning, en dan met name op het Data Management vlak. Omdat ik hiervoor de master Information Management aan de Tilburg University heb afgerond, had ik al een sterke basis om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Naast het lezen van verschillende boeken omtrent dit onderwerp (E.g. Data Management A Gentle Introduction van Bas van Gils) en het oplossen van verschillende puzzels uit de Data Management wereld. Na deze maand kon ik aan de slag als Business Analist bij een overheidsinstantie.

In mijn rol als Business Analist help ik het gegevensmanagement team met data modelleren en Robotic Process Automation (RPA). In deze complexe omgeving waarin dagelijks enorme hoeveelheden data door verschillende systemen vloeit is het van belang om alles goed te ordenen. Om dit te doen wordt er op hoog niveau gediscussieerd en gemodelleerd, met als doel dat ik de klant begeleidt om hun basis op orde te krijgen. Er zijn altijd meerdere mogelijkheden om een bepaalde complexiteit te benaderen en dus is het aan ons om de meest passende oplossing te vinden. Door deze discussies en vertrouwen van mijn teamgenoten zie ik dat mijn kennis en vaardigheden op dit gebied dagelijks verbeterd, deze groei zorgt ervoor dat ik zelf sterker in mijn schoenen sta en het team zowel op theoretisch als op praktisch vlak beter weet te ondersteunen.

Het RPA project is ook een zeer interessant initiatief van deze instantie. Alhoewel het momenteel nog in de kinderschoenen staat, liggen er veel kansen om verschillende processen in de instantie efficiënter en effectiever in te richten.

Naast mijn rol als Business Analist help ik ook bij meerdere projecten van Strategy Alliance. Ik ben onlangs betrokken geweest bij 2 projecten (voor 2 verschillende bedrijven) omtrent het vraagstuk Data Gedreven Werken. Beide bedrijven zien dat ze een berg met goud (data) hebben, maar daar nog weinig of geen gebruik van maken. Om deze bedrijven daarbij te helpen verzorgen wij als Strategy Alliance een aantal workshops om tot een visie en roadmap te komen om de bedrijven in de nabije toekomst effectiever met hun berg goud om te laten gaan.

Wat maakt deze projecten nou zo interessant? Als junior kom in je in nauw contact met verschillende experts op verschillende gebieden en verschillende branches. Het thema Data Management is zo breed, en kan op zoveel verschillende manieren worden ingezet dat het altijd van toegevoegde waarde is om meerdere perspectieven mee te krijgen. Deze sessies zijn vaak fysiek en dus is het leuk om naast alle professionele vaardigheden die ik kan ontwikkelen ook heel fijn om een keer van mijn zolderkamertje af te komen en daadwerkelijk een keer op kantoor aanwezig te zijn.

De eerste maanden als consultant zijn mij bijzonder goed bevallen, en dat komt mede door alle ondersteuning van mijn SA-collega’s en collega’s bij andere instanties en bedrijven. In de komende maanden zal ik verschillende certificaten behalen en mijzelf verder ontwikkelen aan de hand van praktijkervaringen.

Ben jij momenteel nog een student of ben je net afgestudeerd en op zoek naar een baan? Dan kan ik het zeker aanraden om aan de slag te gaan bij Strategy Alliance, een hele fijne omgeving waarin je jezelf kan ontwikkelen tot een expert op het gebied van Data Management, Digitale Transformatie, Enterprise Architecture, Security en nog veel meer.