Inzichten / Strategy Alliance Cooperatie – Bijeenkomst februari 2025

Strategy Alliance Cooperatie – Bijeenkomst februari 2025

Auteur:

Bas van Gils

13 februari 2025


Strategy Alliance bestaat inmiddels bijna 10 jaar. Een mooie mijlpaal! De kapstok waar we onze propositie aan hebben opgehangen is: duurzame digitale transformatie. Inhoudelijk houden we ons bezig met een breed scala aan onderwerpen, waaronder architectuur, security, datamanagement, en programmamanagement. Vanaf het eerste begin was ons idee: we willen leuke dingen doen met leuke mensen en daarmee impact maken op de markt. Daarom hebben we naast onze BV ook een coöperatie opgericht zodat we een goed vehikel hebben om samen met gelijkgestemden aan de slag te kunnen. 
 
Na ongeveer 10 jaar vonden we het een goed idee om de koers m.b.t. onze Coöperatie iets te wijzigen. We willen graag met een iets grotere groep aan de slag. Met de komst van onze nieuwe collega John Immerzeel zien we daar ook extra kansen voor. Op 7 februari hebben we een sessie georganiseerd waarin we met een groep (aspirant) leden aan de slag zijn gegaan met de vraag: hoe kijken jullie hier eigenlijk naar? In deze korte blog presenteren we daar een korte terugkoppeling van. In de sessie waren we met 24 deelnemers. 
Trends in de markt 
We zijn gestart met een verkenning van de trends in de markt. Iedere deelnemers mocht 2 trends aandragen. Daar zaten de nodige dubbelingen in. Met behulp van ChatGPT komen we tot deze clusters: 
 

  • Kunstmatige Intelligentie (AI) en Automatisering: De inzet en impact van AI in organisaties, inclusief generatieve AI, AI-implementatie in processen en toepassingen zoals robots. 
  • Digitalisering en Efficiëntie: Het stroomlijnen van bedrijfsprocessen en IT-structuren om efficiëntie te verhogen en kosten te verlagen. 
  • IT- en Data-architectuur: Het klaarstomen van IT-systemen, applicaties en data voor de toekomst, inclusief modernisering en consolidatie. 
  • Security en governance: Het waarborgen van veiligheid, controle en regie binnen IT en organisatiestructuren. 
  • Bedrijfsstrategie en transformatie: Het toekomstbestendig maken van bedrijven door transformaties, nieuwe businessmodellen en veranderbereidheid.  
  • Shared services en kostenbesparing: Optimalisatie en kostenbesparing door gedeelde diensten en efficiënte bedrijfsvoering. 
    Fusies, overnames en organisatiestructuur: Het vormgeven van organisaties door fusies en overnames, en het helder krijgen van processen en functies. 

Opmerking: de clustering waar chatGPT mee komt is niet gek. Er lijkt wel wat overlap / wat afhankelijkheden in de clusters te zitten. Desalniettemin is het een zinvolle groepering voor een eerste analyse.  


Trends in consultancy en opleidingen

We zien dat er ook trends zijn met betrekking tot de manier waarop dienstverlening wordt geleverd. Het is zinvol om die ook te verkennen omdat dit iets zegt over de manier waarop we onze dienstverlening het beste in kunnen richten. Ieder kreeg weer twee opties die vervolgens door ChatGPT zijn geclusterd:  

  • Werken op Afstand en Digitalisering: De verschuiving naar werken op afstand en de toename van online activiteiten, met nadruk op digitale communicatie en samenwerking in werkvormen.  
  • Specialisatie en Kennisontwikkeling: De groeiende focus op gespecialiseerde kennis en het belang van diepgaande expertise binnen specifieke niches. 
  • Overzicht, Coördinatie en Inzicht: De behoefte aan holistisch inzicht, overzicht en effectieve coördinatie binnen organisaties en projecten om vandaaruit problemen meer holistisch aan te pakken en beter te kunnen sturen. 
  • Arbeidsmarkt en Wetgeving: Veranderingen in de arbeidsmarkt, met nadruk op de verschuiving van ZZP naar vaste dienstverbanden en de impact van wetgeving zoals de Wet DBA.  (Aanvulling: we zien ZZPers nu al worstelen om aan opdrachten te komen wegens bovenmatige terughoudendheid van opdrachtgevers) 
  • Communicatie en Begrip: Het belang van een gemeenschappelijke taal en begrip tussen verschillende disciplines en tussen business en IT. 
  • Menselijke Factor en Authenticiteit: De nadruk op empathie, authenticiteit en het behouden van de menselijke maat in processen en technologie, wellicht ten koste van inzet van AI. 
  • Leiderschap en Verandering:  Het begeleiden van verandering binnen organisaties en het belang van effectief leiderschap en regievoering. Hiermee komt de focus te liggen op de trusted advisor.  
  • Kunstmatige Intelligentie (AI): De opkomst en integratie van AI zorgt dat het werk van de consultant deels kan verschuiven.  


Stellingen

Als derde stap is aan de deelnemers een drietal stellingen voorgelegd. Met deze stellingen hoopten we vooral het gevoel voor de (nabije) toekomst bij onze (aspirant) leden te toetsen. Ieder mocht stemmen op een 10-puntsschaal (lage score: niet mee eens, hoge score: wel mee eens). Onderstaande figuur laat zowel de stellingen, de tabel met resultaten, en een staafdiagram met resultaten zien. 

Hierbij moet opgemerkt worden dat de “A” voor “abstain” staat. Deelnemers hadden de ruimte om niet op een stelling te willen reageren. De score is het gewogen gemiddelde van de stemmen van de deelnemers. De spreiding geeft de mate aan waarin de deelnemers het met elkaar eens zijn.  
 
We halen hier vooral uit dat de groep het “gemiddeld met elkaar eens is”. Er is geen heel groot verschil in visie, maar we zijn het ook niet écht met elkaar eens. Dat hoeft natuurlijk ook niet in deze setting! Inhoudelijk lijkt de groep er sterk in te geloven dat de kenniscomponent van belang is. Dat past ook bij de trends rond opleiding / consultancy die zijn opgehaald. We denken ook dat er een redelijk mooie tijd aanbreekt voor adviseurs, vermoedelijk omdat de uitdagingen rond digitale transformatie zeker nog niet opgelost zijn.

 
Benefits voor coop-leden

Als afsluiting is aan deelnemers gevraagd: hoe kijken jullie nou naar de benefits van lidmaatschap aan de cooperatie? Om die discussie op gang te brengen zijn we gestart met ons eigen beeld hierbij. Aan deelnemers is gevraagd om de lijst aan te vullen. Daarmee kwamen we tot 28 potentiele benefits. Aan chatGPT is wederom gevraagd om te clusteren.  
 
Dit keer kwam de AI met vier clusters, te weten 
 

  1. Gezamenlijk meedoen met trainingen – zowel interne trainingen van Strategy Alliance als gezamenlijke inkoop van trainingen 
  2. Kennisdeling en netwerken – vergroten van het eigen netwerk om daarmee effectief te zijn 
  3. Commerciële kansen – het snel(ler) vinden van goede opdrachten 
  4. Juridische en administratieve voordelen. 

We vroeg aan de deelnemers om te stemmen: welk cluster van benefits spreekt je nou het meeste aan? In dit geval deden we dat door 100 punten over de vier klusters te verdelen. Het was opvallend dat de eerste drie heel dicht bij elkaar zaten qua score en dat de laatste minder belangrijk werd gevonden.  Het aspect van commerciële kansen kwam, met lichte voorsprong, als winnaar uit de bus. Verder moet opgemerkt worden dat de spreiding tussen de deelnemers hier laag was: deelnemers zijn het dus met elkaar eens! 


Conclusie

Harde conclusies zijn uit zo’n sessie niet te trekken. Daar was de sessie ook niet voor bedoeld. We zien wel dat we te maken hebben met een groep gedreven professionals met allerlei achtergronden die ieder op hun eigen manier naar de vraagstukken rond digitale transformatie kijken. Ook bij de aansluitende borrel bleek nog maar weer eens: we krijgen er veel energie van om samen in de markt aan de slag te gaan, hopen op (gedeelde) commerciele kansen en geloven en willen graag inzetten op een sterke (gedeelde) kennispositie.  
 
Voor ons bevestigt dit het beeld: we zijn op de goede weg met de cooperatie! Let’s go! Voor meer informatie , neem even contact op met John Immerzeel: john.immerzeel@srategy-alliance.com