Inleiding
We schrijven februari 2021. Na bijna een jaar Corona-stress lijkt de samenleving onder hoogspanning te staan. Recente maatregelen – een tijdelijke avondklok – leidde tot rellen in het land. Mensen zijn het thuiszitten beu en ondernemers hebben het zwaar. Eén van de belangrijke partijen in de keten van organisaties die cruciaal is bij het onder de duim krijgen van het virus is de GGD. Het blijkt dat de GGD het moeilijk heeft met de landelijke opschaling van hun ICT-systemen voor Covid. Een lijstje met koppen uit het nieuws karakteriseert de problematiek:
- Op 29 januari kopt NU.nl: GGD wil vanwege datalek snel overstappen op ander softwaresysteem
- Op 30 januari kopt NOS.nl: Trage vaccinatie, een GGD-datalek: problemen stapelen zich op voor De Jonge
- Op 30 januari kopt NOS.nl ook: GGD schakelt printfunctie toch uit na datalek
- Op 1 februari kopt het AD: Kans op identiteitsfraude na datalek GGD is klein
- Op 2 februari kopt het Parool: Derde verdachte aangehouden voor datadiefstal GGD
Een genuanceerder beeld
De ernst van de situatie vraagt om een genuanceerdere blik. Op 3 februari woedt er een verhit debat in de Tweede Kamer. Kamerleden bevragen de minister van volksgezondheid Hugo de Jonge over de privacyproblemen in het systeem waarmee de GGD-medewerkers, met de beste bedoelingen, aan de slag zijn gegaan. Gezien de benodigde snelheid van handelen, blijkt dat bescherming van privacy hierbij niet de benodigde aandacht heeft gehad. GGD medewerkers hadden toegang tot informatie die in men in principe niet nodig had en de Tweede Kamer vraagt zich af hoe het toezicht hierop is geregeld.
Verantwoordelijk voor het toezicht op de privacy is de Autoriteit Persoonsgegevens (verder: AP). Zij zijn verantwoordelijk om meldingen op te pakken en organisaties te verplichten tot correctieve acties, indien er risico’s ontstaan. Echter, de AP kampt structureel met personeelstekort. In het jaarverslag 2019 van de AP staat dat slechts in 0,3% van alle meldingen zijn onderzocht. De AP heeft aangegeven meer capaciteit voor toezicht nodig te hebben.
Het vooraf voorkomen van privacy problemen is beter, dan achteraf moeten corrigeren. De term die hiervoor gebruikt wordt is privacy by design. Dit houdt in dat bij de ontwikkeling van ICT systemen vanaf het allereerste begin rekening houden met privacyoverwegingen, zoals beschreven in de AVG. Voorkom bij het ontwikkelen en het gebruik van het informatiesysteem dat er handelingen plaats kunnen vinden die niet toegestaan zijn.