Inzichten / De Symbiotische Relatie van Data-Integratie en Datakwaliteit

De Symbiotische Relatie van Data-Integratie en Datakwaliteit

27 oktober 2023


In het uitgestrekte landschap van op data gebaseerde besluitvorming bestaat een diepgaande maar vaak over het hoofd geziene relatie: de verbinding tussen data-integratie en datakwaliteit. Veel organisaties haasten zich naar de verleidelijke wereld van dashboards en analyses, vol verwachting om inzichten uit hun gegevens te halen. Ze erkennen echter vaak niet dat deze reis begint met het essentiële voorbereidende werk van data-integratie en datakwaliteit.

Het Dilemma van het Dashboard

Stel je dit voor: een organisatie, gewapend met een berg gegevens, racet om verbluffende dashboards te bouwen. Ze visualiseren hun gegevens in de hoop waardevolle inzichten te ontdekken. Maar er is een addertje onder het gras: de gegevenskwaliteit is verre van ideaal. Onnauwkeurigheden, inconsistenties en ontbrekende waarden teisteren hun datasets. Het resultaat? Prachtige dashboards die onnauwkeurige of onbetrouwbare informatie weergeven.

De Data-Integratie en Datakwaliteit Nexus

Data-integratie en datakwaliteit zijn onafscheidelijke metgezellen op weg naar data-verlichting. Data-integratie omvat de kunst van het verzamelen, harmoniseren en leveren van gegevens uit verschillende bronnen. Zonder datakwaliteit is deze integratie vergelijkbaar met het in elkaar zetten van een puzzel met ontbrekende en niet-passende stukjes.

De Triade: Bedrijfskennis, IT-expertise en de Brug

Om dit ingewikkelde terrein te navigeren, hebben organisaties een triade van vaardigheden nodig:

  1. Bedrijfskennis: Het begrijpen van de nuances van uw branche en organisatie is essentieel. Het stelt u in staat gegevens in context te interpreteren, zodat de inzichten aansluiten bij de zakelijke doelen.
  2. IT-expertise: Technologie vormt de ruggengraat van data-integratie. Een bekwaam IT-team kan de naadloze stroom van gegevens van bron naar bestemming orkestreren.
  3. De Brug: Om bedrijfskennis en IT-expertise harmonieus te laten samenwerken, heeft u een brug nodig, iemand die beide werelden begrijpt. Deze brug is de sleutel tot het vertalen van zakelijke behoeften naar technische oplossingen en vice versa.

Praktijkervaring met Datakwaliteitsproblemen

Laten we een praktijkvoorbeeld bekijken om de cruciale rol van datakwaliteit te illustreren. In mijn eigen ervaring met een pakketbezorgingsbedrijf, werden hergebruikte volgnummers een groot probleem in onze datalake. De gegevens suggereerden dat sommige bestellingen 3 jaar na de bezorging werden afgeleverd en andere 2 maanden vóór de bestelling! Dit klopte natuurlijk niet, dus we hebben grondig onderzocht wat er misging.

We gingen terug naar onze gegevensleverancier en ontdekten het probleem. We bedachten een oplossing en implementeerden een correctie. Vervolgens hebben we de gegevens nauwlettend in de gaten gehouden om ervoor te zorgen dat dit niet opnieuw kon gebeuren.

Conclusie

Alvorens op zoek te gaan naar inzichten en dashboards, moeten organisaties erkennen dat data-integratie en datakwaliteit de ongeprezen helden zijn. Ze leggen de basis voor betrouwbare, nauwkeurige en waardevolle gegevens. Om hun kracht te benutten, is de triade van bedrijfskennis, IT-expertise en de brug de sleutel tot het ontsluiten van het volledige potentieel van gegevens.