Inzichten / 2021, van Digitale Transformatie naar Duurzame Transformatie

2021, van Digitale Transformatie naar Duurzame Transformatie

11 januari 2021


Vandaag sprak ik met een CIO van een van de grotere bedrijven van Nederland. Natuurlijk spraken we over Corona en de impact op hem, zijn gezin en zijn werk.

Zijn verhaal was net zo simpel als logisch. Hij was veel efficiënter geworden, zijn carbon footprint was geslonken, had meer contact met zijn kinderen en kreeg ook nog eens meer kansen van de board. Daarnaast was het bedrijfsresultaat ook nog eens voldoende om te bestaan en door te gaan.

Wat hij in de praktijk ondervond, was de belofte van marketingafdelingen van Softwareleveranciers voor het thuiswerken. In de grootste test ooit live uitgevoerd, met alle doelgroepen, persona’s en landen die je maar kan bedenken, is de marketingbelofte uitgekomen. Thuiswerken met behulp van je digitale habitat is beter, fijner, duurzamer voor het milieu en goedkoper! Het was ook de positieve conclusie van onze dialoog, thuis werken is de nieuwe norm en kantoor is er voor werk wat nergens anders kan.

Dit gezegd hebbende kwam de andere kant van de medaille toch ook wel naar boven. De combinatie van kinderen op de basisschool met thuisonderwijs en zelf thuiswerken, vraagt nogal wat planning van ouder/werknemer, collega’s en van school. Als je van Zoom meeting naar Zoom meeting gaat, heb je nog maar weinig tijd voor lesgegeven en als je er drie serieel moet lesgeven, loopt het spaak met je collega’s. Kennis maken met nieuwe collega’s en afscheid nemen van vertrekkende collega’s, hoe doe je dat op een menselijke manier. Een organisatie is gebaseerd op een gezamenlijke doelstellingen, middelen en mensen. De eerste twee hebben geen persoonlijke aandacht nodig, de derde wel om succesvol te zijn.

Het is misschien een open deur, maar alles wat we digitaal doen, begint bij de mens en heeft impact op diezelfde mens. Dat brengt mij tot een inzicht voor 2021. Laten we doorgaan met Transformeren: Duurzaam Transformeren. Digitaal is nu de norm, duurzaam implementeren in het leven van de mens en ons milieu is de volgende uitdaging.

Namens alle collega’s van Strategy Alliance wensen wij u daarom voor 2021 een Duurzame Transformatie, gezondheid en de opening van alle bedrijven die nu gesloten zijn.