Inzichten / Wat is het nieuwe normaal?

Wat is het nieuwe normaal?

24 februari 2022


Vóór COVID-19 hadden de meeste bedrijven hun digitale transformatie al in gang gezet, maar de pandemie heeft die programma's in een stroomversnelling gebracht. Organisaties die in de haast waren om hun werknemers tegemoet te komen, die opeens online en meestal vanuit huis werkten, investeerden fors in cloud-gebaseerde infrastructuur, applicaties en uitgebreide samenwerkingstools. Deze uit noodzaak doorgevoerde veranderingen hebben cloudmigraties versneld.

Wat zien we de afgelopen week? Files, files, files en dan niet in de cloud… Terwijl als je naar het nieuws kijkt, mensen daarin vertellen dat ze juist zo graag gedeeltelijk thuis willen blijven werken. Wat is dan de waarheid? In deze verwarrende periode moeten de medewerkers eerst bepalen wat zij de fijnste manier van werken vinden en het management moet daar dan een passende oplossing bij vinden.

De trend naar cloud-migraties en een groter gebruik van rijke samenwerkingstools zal zich ook na de pandemie voortzetten, en organisaties moeten voorbereid zijn op de veranderingen in de digitale werkomgeving. Net zoals het werken op afstand tijdens de pandemie meer inhield dan mensen die simpelweg hun thuiscomputer aanzetten, zal de overgang naar een hybride werkplek meer inhouden dan een ruwe mix van mensen die op kantoor of op afstand werken.

Wat we vanuit de praktijk ook zien is dat bij veel bedrijven het aantal personeelsleden behoorlijk gegroeid is. En dat kan natuurlijk omdat iedereen vanuit thuis kon werken, maar is er nu wel genoeg kantoorruimte voor iedereen? Wij zien dat grote bedrijven nu al 25% te kort hebben aan kantoorruimte.

Blijven we in de cloud of gaan we volledig terug naar het oude normaal? Dit zijn vragen waar de maatschappij, de politiek maar ook de Enterprise Architect de komende tijd op moet gaan inspelen.

Het is belangrijk dat organisaties hun cloud-infrastructuur en digitale werkplekken, inclusief hun portfolio's met samenwerkingsapps, opnieuw beoordelen in de context van het nieuw gedefinieerde of bijgewerkte beleid voor flexibel werken. Dit kan ervoor zorgen dat werknemers over de tools beschikken die nodig zijn om effectief te werken, ongeacht de locatie.

De door COVID-19 geïntroduceerde samenwerkingstools zullen niet verdwijnen, maar blijven evolueren naarmate kantoren zich geleidelijk weer openstellen en een hybride werkomgeving aannemen. Al deze veranderingen zullen een dramatische impact zal hebben op de digitale werkplek.

Loopt jouw organisatie nu tegen deze problemen aan? Neem dan contact met ons op zodat wij jullie kunnen begeleiden in deze verandering.