Inzichten / Waar staat de B voor in HBO?

Waar staat de B voor in HBO?

23 juni 2023


Elk jaar starten zo’n 100.000 schoolverlaters in het HBO. Allemaal met hun eigen toekomstverwachtingen en gespannen voor wat de studie hun zal brengen. De eerste week van het nieuwe schooljaar heeft altijd een bijzondere dynamiek. Net afgestudeerde MBO-ers, HAVISTEN, en VWO-ers komen de gebouwen binnen en zijn allemaal even ‘groen’. Duidelijk onder de indruk van de volgende grote stap die ze in hun leven maken.

Waarom kiezen ze voor het HBO? De meeste kiezen hiervoor vanwege die B in HBO, Beroep. Ze zoeken een opleiding die de theorie aan de praktijk laat aansluiten. Dat zie  je ook bij al die HBO gebouwen, bedden bij Verpleegkunde, een woonhuis bij Ergotherapie, draaibanken bij Werktuigbouwkunde en computers bij ICT.

Dat zijn vooral de technische apparaten die je nodig hebt om straks je beroep te kunnen uitvoeren. Maar is dat voldoende? In de jaren dat ik unitmanager was bij een IT dienstverlener was, kregen we veel net afgestudeerde HBO-ers binnen en ja, ze konden programmeren of netwerken aanleggen, maar is dat voldoende? Een beroep uitoefenen doe je namelijk nooit alleen en nooit in een gecontroleerde, stabiele omgeving. Werken doe je samen met andere mensen en de weg naar het resultaat van een project is niet zonder hobbels. Want zo is het grootse deel van de HBO studie, de antwoorden op de examenvragen liggen al klaar en je project doe je in relatieve rust met maar één stakeholder, de docent.

HBO’s onderkennen dit al jaren door stages aan te bieden in het curriculum. Maar is dat voldoende om vooral die skills van samenwerken en hobbels kunnen opvangen te leren?

Een oplossing hiervoor is Projectonderwijs. Studenten doen in groepen opdrachten voor een echte opdrachtgever bij een bedrijf. Het project is niet bedacht voor studenten, maar een echt vraagstuk voor het bedrijf. Bijvoorbeeld een device voor de Marine waarbij drenkelingen snel kunnen worden gevonden, zonder dat de vijand ze eerder vindt en de positie vrij geeft.

Bij de Hogeschool Utrecht (HU) is dit voor derdejaars studenten ingevoerd. En dan komt die B van HBO weer, want dan heb je Bedrijven nodig voor de projecten.

En die bedrijven willen daar ook graag aan meewerken. Ik hoor u denken in deze krappe ICT-arbeidsmarkt, ze zijn op zoek naar goedkoop, jong talent. Natuurlijk is dat ook een reden, maar er is meer. Ze zoeken ook graag die andere invalshoek van studenten om naar een probleem te kijken. Ze hebben niet altijd zelf de capaciteit om innovatieve projecten te staffen en ze vinden het ook gewoon leuk om met studenten samen te werken.

Daarnaast verrijken ze de leerroute van de studenten met wispelturige stakeholders, deadlines die niet gehaald worden en andere echte hobbels die de studenten laten groeien tot nog betere beroepsprofessionals.

Om de vraag te beantwoorden uit de titel: De B staat voor veel, Beroep, Bedrijf en vooral Beter.