Inclusiviteit in de ICT. Kunnen we leren van anderen?
Auteur:
20 juli 2022
Afgelopen voorjaar waren we op bezoek in het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem. Een leuk en leerzaam museum, die je echt meeneemt door de tijd.
Naast boerderijen, molens en dorpsgezichten, is er ook een gezondheidscentrum uit de jaren 50. Mooi om te zien hoe de gezondheidszorg is verbeterd in pakweg 50 jaar. Wat mij persoonlijk opviel was dat de arts een man was. Zeer stereotiep met witte jas en fronsende blijk, zittend achter een bureau.
Als je dat met vandaag vergelijkt, klopt dat geheel niet meer. 80% van de studenten geneeskunde zijn vrouw en de vrouwelijk huisarts is momenteel de regel. De oudere generatie moet hier nog wel aan wennen. Mijn schoonmoeder heeft het nog steeds over haar mannelijke dokter, terwijl die al 10 jaar geleden is opgevolgd door een vrouw.
In een andere branche heeft deze verschuiving van 80% man naar 80% vrouw eveneens zijn intrede gedaan: het Recht. Ook daar is tegenwoordig 80% van de studenten vrouw.
In ons vakgebied, ICT, is de verhouding man-vrouw nog steeds andersom: 80% man en 20% vrouw. Mijn vraag is dan ook, hoe hebben ze in de geneeskunde en recht deze verandering tot stand gebracht?
Toevallig liep ik vorige week een jurist tegen het lijf. Hij had zich dit ook afgevraagd en was tot de conclusie gekomen dat toestroom van vrouwen parallel liep met de mogelijkheid om parttime te gaan werken in de beide branches.
Hij gaf aan dat er waarschijnlijk meer redenen zouden zijn, maar de mogelijkheid om parttime te gaan werken, had wel duidelijk een causaal verband.
Als ik dit doortrek naar de ICT, herken ik daar ook zeker de ouderwetse opstelling van de werkgevers. De norm bij de grotere ICT-bedrijven is dat je minimaal 80% werkt, en dat is ook pas sinds een jaar of 5 de regel.
Herken je dit beeld of heb je nog andere ideeën over meer inclusiviteit in de ICT? Neem dan contact met ons op. We zijn benieuwd naar jullie mening.