Inzichten / Groeien als consultant

Groeien als consultant

Auteur:

13 april 2022


Op 1 april 2021 ben ik gestart als consultant bij Strategy Alliance te midden van een coronapandemie. Als startende consultant werk je met een groep interne en externe collega’s die al jaren ervaring hebben terwijl jij met een hoop theoretische kennis net van de universiteit afkomt. Deze samenwerking is prachtig om jezelf en je naaste collega’s te ontwikkelen. In deze blog deel ik graag mijn bevindingen.

Een maand na mijn startdatum ben ik gestart bij een overheidsinstantie die bezig zijn om een aantal complexe vraagstukken op te lossen. Eén van de vraagstukken draait volledig om de informatiehuishouding op orde te krijgen, hoe gaan we in de nieuwe wereld op een juiste manier om met data en hoe houden we hier grip op? Het andere vraagstuk draait vooral om een nieuwe oplossing te implementeren: Robotic Process Automation.

Als startende consultant ben je vooral bezig met luisteren, begrijpen en doorvragen. Naarmate ik langer binnen de organisatie aan de slag was kwam hier sturen, meedenken en initiëren bij. Als ik iedere startende consultant een tip kan meegeven is het de volgende: Je weet veel meer dan je denkt! Natuurlijk zul je voor de rest van je carrière blijven doorleren maar je kan vanaf dag 1 van waarde zijn voor de klant mits je jezelf uitspreekt.

De mens centraal

Van nature ben ik een redelijk rationeel ingesteld persoon: we hebben een probleem die opgelost moet worden, dit zijn de mogelijkheden en zo gaan we het doen. Op het eerste oog lijkt er niks mis met deze instelling maar ik kwam er al snel achter dat je op deze manier tegen enorme hobbels aan zult lopen. Er spelen namelijk veel meer factoren binnen bedrijven en mensen die invloed op een keuze kunnen hebben. Om hier wat meer over te leren heb ik de cursus Inzicht in Invloed gevolgd, hierbij heb ik geleerd over verschillende invloed en communicatiestijlen. Het resultaat was direct zichtbaar, mijn collega’s voelden zich gehoord en samen zijn we tot een passende oplossing gekomen om een dergelijk probleem op te lossen.

Projecten

Daarnaast krijg ik de mogelijkheid om ook nog andere dingen te doen bij SA. Zo ben ik sinds kort gestart als docent ArchiMate waarbij ik leergierige studenten of bedrijven de kneepjes van de taal leer. Dit is een hele andere manier van communiceren dan bijvoorbeeld met collega’s, de stof moet er in een redelijk tempo doorheen en iedereen moet de stof kunnen begrijpen en kunnen toepassen.

Een ander mooi voorbeeld is het geven van workshops omtrent het onderwerp Data Gedreven Werken. Alhoewel hier ook een theoretisch aspect komt kijken is de grootste uitdaging om samen met de klant tot een prachtige visie en aanpak te komen om het bedrijf volwassen te maken. Iedereen kijkt op een andere manier naar de toekomst maar er zit altijd een rode draad in ieders visie, het vinden van die rode draad en deze juist te formuleren is één van de succesfactoren om zo’n project tot een succes te maken.

Heeft jouw bedrijf een nieuwe blik nodig op jullie Data Management, Robotic Process Automation of Enterprise Architecture of lijkt het je gaaf om ook bij Strategy Alliance te werken?

Stuur mij dan gerust een mail op rick.tijsterman@strategy-alliance.com.