Inzichten / De 6 must-read boeken voor consultants om hard en soft skills te verbeteren

De 6 must-read boeken voor consultants om hard en soft skills te verbeteren

21 april 2023


Als consultant is het van cruciaal belang om zowel over sterke hard skills als soft skills te beschikken. Hard skills, zoals kennis van data management en digitale transformatie, zijn essentieel om waarde te kunnen bieden aan klanten. Maar ook soft skills, zoals communicatie- en leiderschapsvaardigheden, spelen een belangrijke rol in het opbouwen van succesvolle klantrelaties. Deze hard skills kwamen goed van pas toen ik als data modeleur de complexe wereld van UWV moest schetsen terwijl ik momenteel soft skills om mijn internationale collega’s van Mars leer kennen en belangrijke informatie te weten krijg. In dit artikel presenteer ik zes boeken die mij hebben geholpen om zowel mijn hard skills als soft skills te ontwikkelen en te verbeteren.

·       Data & Reality van William Kent 

Als consultant is het cruciaal om data te begrijpen en effectief te kunnen toepassen in verschillende contexten. Dit boek biedt een diepgaand begrip van data modellen en concepten die betekenis geven aan de wereld om ons heen. Door het lezen van Data & Reality kun je als consultant beter inzicht krijgen in de complexiteit van data en hoe je dit effectief kunt inzetten om waarde te creëren voor jouw klanten.

·       Thinking in Systems van Donella H. Meadows 

Als consultant ben je vaak betrokken bij het oplossen van complexe problemen voor klanten. Dit boek biedt inzicht in de complexiteit van systemen en leert jou om te denken in termen van verbindingen en feedback loops. Door te begrijpen hoe veranderingen in één deel van een systeem gevolgen kunnen hebben voor het geheel, kun je als consultant effectiever zijn in het oplossen van complexe problemen voor klanten.

·       Atomic Habits van James Clear 

Als consultant is het belangrijk om productief te zijn en het beste uit jezelf te halen. Dit boek biedt praktische tips om je persoonlijke productiviteit te verhogen en je gewoontes te veranderen. Door kleine veranderingen aan te brengen in je dagelijkse routine, kun je als consultant efficiënter werken en betere resultaten behalen voor klanten.

·       Data Management: A gentle introduction van Bas van Gils 

Als consultant is het van cruciaal belang om data op een effectieve en efficiënte manier te beheren. Dit boek biedt een helder overzicht van data management en leert je hoe je data kunt gebruiken om waarde te creëren voor klanten. Door het lezen van Data Management: A gentle introduction kun je als consultant betere data-analyses uitvoeren en waardevolle inzichten delen met klanten.

·       Leading Digital van Westerman 

Als consultant ben je vaak betrokken bij digitale transformaties bij klanten. Dit boek biedt inzicht in de manier waarop digitale technologieën kunnen worden gebruikt om waarde te creëren en hoe organisaties kunnen transformeren om competitief te blijven in een digitale wereld. Door het lezen van Leading Digital kun je als consultant klanten helpen groeien in een digitale wereld.

·       Getting to Yes van Roger Fisher 

Als consultant ben je vaak betrokken bij onderhandelingen met klanten en interne besprekingen in organisaties. Dit boek is een klassieker op het gebied van onderhandelen en biedt praktische tips om conflicten op te lossen en gemeenschappelijke grond te vinden om wederzijdse belangen te behartigen. Door het lezen van Getting to Yes kun je als consultant effectiever zijn in je gesprekken met klanten en bij interne besprekingen in organisaties.

Conclusie: Het is van essentieel belang dat consultants voortdurend blijven leren en zich ontwikkelen om waarde te kunnen blijven bieden aan klanten. Door zowel hard skills als soft skills te ontwikkelen en te verbeteren.