Inzichten / Blockchain zorgt voor disruptie

Blockchain zorgt voor disruptie

Auteur:

15 juli 2021


Blockchain-technologie is de wereld aan het revolutioneren. Veel mensen begrijpen nog niet volledig de diepte en breedte van de aankomende en lopende verstoringen. Met blockchain bedoelen we niet alleen digitale grootboeken, maar ook aanverwante producten en oplossingen zoals cryptocurrencies, smart contracts en tokenized assets. Om nog maar te zwijgen van de synergiën die mogelijk zijn wanneer dit gebied samenkomt met dat van Artificial Intelligence (AI) en het Internet of Things (IoT). Een van de voordelen van dit alles is dat data- en waarde-uitwisselingen (veel) sneller, goedkoper en met minder tussenpersonen worden. 

Er zijn verschillende zogenaamde megatrends die zich nu in de wereld om ons heen voordoen. Een daarvan is klimaatverandering. Een andere wordt de vierde industriële revolutie genoemd. Een derde is de erosie van het vertrouwen in het mondiale financiële systeem, veroorzaakt door de wereldwijde crisis in 2008. Combineer deze met de komst van gedecentraliseerde grootboeken (waarop bijvoorbeeld bitcoin draait) en met slimme contracten, en je hebt een recept voor seismische veranderingen die op komst zijn in de infrastructuur van onze samenlevingen. Laten we voor vandaag beginnen met een snelle blik op wat we liefkozend de 'crypto-ruimte' noemen. 

De crypto-ruimte groeit en ontwikkelt zich in een ongelooflijk tempo, een tempo waar de meeste buitenstaanders zich nog niet echt bewust van zijn. De adoptiegraad voor crypto, jaar na jaar, is zelfs hoger dan wat we zagen in de jaren '90 met de adoptiegraad van het internet. Er zijn subcategorieën van 'crypto' en ze hebben verschillende use cases, waar we dieper op in zullen gaan in een volgende aflevering van deze blog. Voor nu volstaat het te zeggen dat wat ze gemeen hebben een toegevoegde waarde is in het gemak waarmee gegevens (inclusief valuta) kunnen worden uitgewisseld. Sneller, goedkoper, met meer desintermediatie. De eerste industrie die deze disruptie ervaart is de financiële dienstverlening, en dat is te zien aan de exponentiële groei van zowel bitcoin als de op de tweede plaats staande crypto, genaamd Ethereum. De adoptie van bitcoin heeft, ondanks uitdagingen op het gebied van regelgeving, de afgelopen maanden een flinke boost gekregen door enkele grote steunbetuigingen. Het bedrijf Tesla accepteert nu bitcoin als betaling voor zijn elektrische voertuigen. Corporate early adopters zetten bitcoin op hun balans. Wall Street en honderden commerciële banken in de VS racen nu om hun klanten crypto exposure te bieden. En we hebben nu zelfs het eerste land dat bitcoin wettig betaalmiddel maakt - El Salvador - wat voor economen het dichtst in de buurt komt van een klinische proef. We leven in interessante tijden.

Dit alles omdat digitale grootboeken vertrouwenloze transacties mogelijk maken op een netwerk met een (meestal) gedecentraliseerd bestuursmodel, waar transacties onveranderlijk zijn en van een tijdstempel zijn voorzien. En omdat ze slimme contracten mogelijk maken, die kunnen worden geprogrammeerd om automatisch iets te doen (bv. een verzekering uitbetalen) wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Vlak achter Financiën doemen dus een paar andere sectoren op die rijp zijn voor disruptie door digitale grootboektechnologie. Denk aan onroerend goed, aan toeleveringsketens, aan digitale identiteiten (een pionier in Estland), aan kadasters, aan de geneeskunde, en aan de verzekeringssector. 

Wat als de kopers en verkopers van huizen geen banken meer nodig hebben? Ze moeten elkaar nog steeds zien te vinden, maar wat doet dit met de waarde van makelaars? Taxateurs? Notarissen, advocaten, geschillen over verzekeringsclaims? In hoeverre zijn slimme contracten juridisch bindend en afdwingbaar? Welke regels voor consumentenbescherming zijn geschikt? Dit zijn zaken waar de oude wereld nog steeds mee worstelt terwijl ze deze innovaties probeert te incorporeren. Als we nog een stap verder gaan - wat als het eigendom van onroerend goed (niet alleen huizen, maar ook kantoorparken, hotels etc. etc.) wordt getokeniseerd? Verwaarloosbaar eigendom (vergelijkbaar met aandelen) maar verhandelbaar met veel minder wrijving wordt mogelijk. Misschien wilt u 1% van uw favoriete toeristische bestemming bezitten? Het kan op korte termijn mogelijk worden, maar voordat dit mainstream is, moeten er nog hindernissen worden genomen op het gebied van beleid en regelgeving.

Al het bovenstaande is natuurlijk slechts het topje van de ijsberg - dit is slechts een korte post waarin enkele van de grote veranderingen die gaande zijn in de wereld om ons heen worden belicht. Wat die voor u kunnen betekenen, hangt af van de rol die u speelt. Beleidsmakers, regelgevers, bedrijfsleiders, of burgers en particuliere beleggers, ze stellen allemaal verschillende vragen over hoe ze door de turbulente wateren moeten navigeren die voor ons liggen. Wij zijn er om u te helpen op die reis van aanpassingen en transformatie.