Algemene voorwaarden

Datum geplubliceerd: 01-01-2025

Artikel 1. ALGEMEEN 

In de Algemene voorwaarden wordt verstaan onder: 

1.      Opdrachtgever: de partij die opdracht verstrekt 

2.      Opdrachtnemer: Strategy Alliance BV, Postbus 2119,  

3800CC Amersfoort, KvK 64649792

Artikel 2. TOEPASSING 

1.      Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes van, alle opdrachten aan en overeenkomsten met de opdrachtnemer, behoudens wijzigingen in deze voorwaarden welke door beide partijen uitdrukkelijk en schriftelijk dienen te zijn bevestigd. 

2.      Op van deze voorwaarden afwijkende bedingen en/of op eigen voorwaarden/bedingen kan de opdrachtgever slechts een beroep doen indien die bedingen of voorwaarden uitdrukkelijk schriftelijk door de opdrachtnemer zijn aanvaard. 

3.      De opdrachtgever die door het sluiten van een overeenkomst met de opdrachtnemer, mede de algemene voorwaarden heeft geaccepteerd, wordt geacht stilzwijgend met de toepasselijkheid van deze voorwaarden op later met de opdrachtnemer gesloten overeenkomsten akkoord te zijn gegaan.  

4.      Indien om welke reden dan ook een bepaling in de algemene voorwaarden zijn geldigheid verliest, blijven voor het overige de voorwaarden onverminderd van kracht. 

Artikel 3. TOTSTANDKOMING VAN DE OVEREENKOMST, WIJZIGING IN GEGEVEN OPDRACHTEN 

1.      Alle offertes en aanbiedingen van de opdrachtnemer aan de opdrachtgever zijn vrijblijvend, tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders vermeld, en zijn gebaseerd op de ten tijde daarvan door de opdrachtgever aan de opdrachtnemer verstrekte informatie. De opdrachtgever staat ervoor in, dat hij/zij naar beste weten daarbij alle essentiële informatie voor de opzet en uitvoering van de opdracht heeft verstrekt.  

2.      Een overeenkomst omvat een duidelijke omschrijving van de te verrichten werkzaamheden en vermeld of en zo ja, in hoeverre de opdracht aan een bepaald tijdsbestek is gebonden. 

3.      Een overeenkomst komt tot stand door ondertekening van de opdrachtgever en opdrachtnemer van de schriftelijke bevestiging van die overeenkomst. De rechtsgevolgen treden eerst in, vanaf de dag van ontvangst door de opdrachtnemer van deze bevestiging.  

4.      Indien de opdrachtgever of opdrachtnemer wijzigingen wenst aan te brengen in de opdracht welke tot de overeenkomst heeft geleid, kunnen deze zowel schriftelijk als mondeling worden voorgesteld. 

5.      Aanvaarding van opdrachten of van wijzigingen in bestaande opdrachten is slechts rechtsgeldig, indien dit schriftelijk is geschied. 

6.      De schriftelijke aanvaarding van de mondelinge opdrachten en van mondelinge wijzigingen dient een duidelijke omschrijving van de te verrichten werkzaamheden te bevatten. 

Artikel 4. TER BESCHIKKINGSTELLING VAN INFORMATIE, MEDEWERKERS EN WERKRUIMTE DOOR DE OPDRACHTGEVER  

1.      De opdrachtgever is gehouden volledige medewerking aan de uitvoering van de opdracht te verlenen en de opdrachtnemer al datgene dat daartoe benodigd is ter beschikking te stellen. Dit houdt onder meer in, dat desgevraagd kosteloos kantoor- en/of onderzoeksfaciliteiten ter beschikking worden gesteld met passende voorzieningen, dat de medewerkers van de opdrachtgever gedurende de overeengekomen tijd beschikbaar zijn voor de opdracht en dat inzage wordt verleend in alle documenten en gegevens, die voor de uitvoering van de opdracht benodigd zijn. De opdrachtnemer is in geen geval aansprakelijk voor schade, welke ontstaat door onjuiste of onvoldoende informatie. 

2.      De opdrachtnemer heeft het recht de uitvoering van de opdracht op te schorten tot het moment dat de opdrachtgever aan de in het vorige lid genoemde verplichting zal hebben voldaan. 

3.      Indien en voor zover opdrachtgever dat verzoekt, worden de ter beschikking gestelde bescheiden aan deze geretourneerd.  

4.      De uit de vertraging in de uitvoering van de opdracht voortvloeiende extra kosten en extra honorarium, ontstaan door het niet, niet tijdig of niet behoorlijk ter beschikking stellen van de verlangde medewerking als bedoeld in artikel 4.1, zijn voor rekening van de opdrachtgever.  

Artikel 5. UITVOERING VAN DE OPDRACHT 

1.      De opdrachtnemer is gehouden de gegeven opdracht op zorgvuldige wijze uit te voeren zoals dat een goed opdrachtnemer betaamt. Deze verplichting heeft het karakter van een inspanningsverplichting, omdat het beoogde resultaat niet kan worden gegarandeerd.  

2.      De opdrachtnemer bepaalt de wijze waarop en door welke persoon de opdracht uitgevoerd wordt. De opdrachtnemer heeft de plicht desgevraagd de opdrachtgever tevoren in te lichten over de wijze waarop aan de uitvoering wordt vorm gegeven.  

3.      Indien de opdrachtgever derden bij de uitvoering van de opdracht wenst te betrekken, zal hij daartoe slechts overgaan na daarover met de opdrachtnemer overeenstemming te hebben bereikt. Het bepaalde in de vorige zin is overeenkomstig van toepassing op de opdrachtnemer. 

4.      De opdrachtgever aanvaardt dat de tijdsplanning van de opdracht kan worden beïnvloed, indien betrokken partijen tussentijds overeenkomen de  aanpak, werkwijze of omvang van de opdracht en/of de daaruit  voortvloeiende werkzaamheden uit te breiden of te wijzigen. Indien deze uitbreiding en/of wijziging tot meerwerk leidt zal dit in een aanvullende opdracht aan de opdrachtgever worden bevestigd. 

Artikel 6. INTELLECTUEEL EIGENDOM  

1.      Opdrachtnemer behoudt zich alle rechten voor m.b.t. producten van geest, in de ruimste zin van het woord welke hij gebruikt of heeft gebruik bij de uitvoering van de opdracht. Deze producten van geest, waaronder modellen, technieken, instrumenten, programma's, adviezen, werkwijzen, (model)contracten e.d., zijn te beschouwen als werken in de zin van Art. 1 van de Auteurswet.  

2.      Het is de opdrachtgever uitdrukkelijk verboden die producten zoals beschreven onder 6.1, al dan niet met inschakeling van derden, te verveelvoudigen, te openbaren of te exploiteren zonder vooraf toestemming van de opdrachtnemer. De opdrachtgever heeft het recht de stukken te vermenigvuldigen voor gebruik in de eigen organisatie, voor zover passend binnen het doel van de opdracht. Ingeval van vroegtijdige beëindiging van de opdracht, is het voorgaande van overeenkomstige toepassing.  

Artikel 7. GEHEIMHOUDING EN EXCLUSIVITEIT 

1.      De opdrachtnemer is verplicht tot geheimhouding tegenover derden, die niet bij de uitvoering van de opdracht zijn betrokken, van alle informatie die hem door opdrachtgever ter beschikking is gesteld en de door verwerking daarvan verkregen resultaten, tenzij hij een wettelijke of beroepsplicht tot bekendmaking heeft.  

2.      De opdrachtnemer zal een geheimhoudingsplicht zoals beschreven onder 7.1 van dit artikel opleggen aan haar personeel of door hem inschakelde derden. 

3.      De opdrachtgever zal zonder toestemming van de opdrachtnemer aan derden geen mededeling doen over de aanpak van de opdrachtnemer, zijn werkwijze en dergelijke, dan wel zijn producten ter beschikking stellen.  

Artikel 8. NIET TOEREKENBARE TEKORTKOMING (OVERMACHT) 

1.      Indien het uitvoeren van de opdracht mede afhangt van door de opdrachtgever ingeschakelde derden, is de opdrachtnemer gerechtigd, wanneer deze derden niet aan hun verplichtingen voldoen en daardoor de opdracht niet, niet tijdig, of niet zonder aanzienlijke extra inspanning en/of kosten kan worden uitgevoerd, de overeenkomst geheel of gedeeltelijk middels een schriftelijke mededeling te ontbinden, indien voortzetting van de werkzaamheden redelijkerwijs niet meer van de opdrachtnemer gevergd kan worden, zonder dat de opdrachtnemer tot enige schadevergoeding ter zake gehouden is. 

2.      Hetzelfde recht als in het vorige lid van dit artikel omschreven heeft de opdrachtnemer in het geval van: 

a.      mobilisatie, oorlog en oorlogsgevaar 

b.      contingentering of andere overheidsmaatregelen 

c.       werkstaking  

d.      stremming van vervoer  

e.      brand 

Artikel 9. MEDEDELINGSPLICHT  

In geval een partij niet aan haar verplichtingen kan voldoen of zij redelijkerwijs kan verwachten hieraan niet te kunnen voldoen, hetzij als gevolg van overmacht, hetzij als gevolg van andere omstandigheden, is deze partij gehouden de andere partij daarvan onmiddellijk schriftelijk op de hoogte te stellen. 

Artikel 10. HONORARIUM, TARIEVEN EN KOSTEN  

1.      Het honorarium van en declaraties van kosten door de opdrachtnemer zijn niet afhankelijk van de uitkomst van de verleende opdracht. 

2.      Indien na de totstandkoming van de overeenkomst, doch voordat de opdracht geheel is uitgevoerd, lonen en/of prijzen een wijziging ondergaan, is de opdrachtnemer gerechtigd het overeengekomen tarief dienovereenkomstig aan te passen, tenzij opdrachtnemer en opdrachtgever hierover andere afspraken hebben gemaakt.  

3.      Het honorarium van de opdrachtnemer, zo nodig vermeerderd met voorschotten en declaraties van kosten zoals bedoeld onder 10.4., wordt per maand of na volbrenging van de werkzaamheden aan de opdrachtgever in rekening gebracht, tenzij anders overeengekomen 

4.      Over alle door de opdrachtgever aan de opdrachtnemer verschuldigde bedragen worden de omzetbelasting of andere uit de wet voortkomende verplichtingen afzonderlijk in rekening gebracht.  

5.      Het honorarium dat in rekening wordt gebracht is, tenzij schriftelijk anders overeengekomen, berekend volgens de gebruikelijke tarieven van de opdrachtnemer. De tarieven van de opdrachtnemer kunnen jaarlijks per 1 januari worden aangepast. In het honorarium zijn geen rentekosten opgenomen, tenzij in de offerte anders is aangegeven.  

Artikel 11. BETALING EN RECLAMES 

1.      Betalingen dienen te geschieden binnen 14 dagen na dagtekening van de factuur, op een door de opdrachtnemer aangegeven bank of girorekening.  

2.      Indien opdrachtgever niet binnen de onder 11.1 genoemde termijn heeft betaald, is de opdrachtnemer gerechtigd, nadat hij de opdrachtgever ten minste eenmaal heeft aangemaand te betalen, zonder nadere ingebrekestelling en onverminderd de overige rechten van de opdrachtnemer, vanaf de vervaldag, opdrachtgever de wettelijke rente + 3% in rekening te brengen tot op de datum van algehele voldoening. De vervaldag is 14 dagen na dagtekening van de factuur. 

3.      Alle in redelijkheid gemaakte rechtelijke en buitenrechtelijke (incasso)kosten, die de opdrachtnemer maakt als gevolg van de nietnakoming door de opdrachtgever van diens betalingsverplichtingen, komen ten laste van de opdrachtgever.  

4.      Indien de opdrachtgever met een door hem aan de opdrachtnemer verschuldigde betaling in verzuim is, is de opdrachtnemer gerechtigd gehele of gedeeltelijke vooruitbetaling te vorderen, dan wel de uitvoering van zijn werkzaamheden op te schorten, onverminderd de overige rechten van de opdrachtnemer. 

5.      De opdrachtnemer is steeds gerechtigd de opdrachtgever te vragen voldoende zekerheid te stellen voor het nakomen van diens betalingsverplichtingen en zo nodig de uitvoering of verdere uitvoering van de overeenkomst op te schorten totdat de gevraagde zekerheid zal zijn gesteld. 

6.      In geval van een gezamenlijk gegeven opdracht door meer dan één opdrachtgever, zijn alle opdrachtgevers hoofdelijk voor de betaling van het gehele factuurbedrag aansprakelijk, ongeacht de tenaamstelling van de factuur. 

7.      Reclames met betrekking tot de verrichte werkzaamheden en/of het factuurbedrag dienen schriftelijk binnen 14 dagen na de verzenddatum van de stukken of informatie waarover opdrachtgever reclameert, aan de opdrachtnemer kenbaar worden gemaakt.  

8.      Reclames als bedoeld in 11.7 schorten de betalingsverplichting van de opdrachtgever niet op.  

9.      In geval van een gerechtvaardigde reclame heeft de opdrachtnemer de keuze tussen aanpassing van het bedrag van de factuur, het kosteloos verbeteren of opnieuw verrichten van de afgekeurde werkzaamheden of het geheel of gedeeltelijk annuleren van de onderliggende overeenkomst, het laatste bij eenvoudige mededeling aan de opdrachtgever, zonder dat rechterlijke tussenkomst zal zijn vereist en tegen een restitutie naar evenredigheid van het door de opdrachtgever ter zake reeds betaalde honorarium.  

Artikel 12. AANSPRAKELIJKHEID 

1.      Opdrachtnemer zal zijn werkzaamheden naar beste kunnen verrichten met inachtneming van zorgvuldigheid, deskundigheid en vakmanschap. Indien een tekortkoming in de uitvoering van de opdracht ontstaat doordat de opdrachtgever hem onjuiste of onvolledige informatie heeft verstrekt, is opdrachtnemer voor de daardoor ontstane schade niet aansprakelijk. Indien de opdrachtgever aantoont dat hij directe schade heeft geleden door een tekortkoming in de uitvoering van de opdracht door de opdrachtnemer die bij zorgvuldig handelen zou zijn vermeden, is de opdrachtnemer hiervoor aansprakelijk. Voor indirecte schade is de opdrachtnemer niet aansprakelijk. Voor directe schade is de aansprakelijkheid beperkt tot maximaal de helft van het bedrag van het honorarium dat de opdrachtnemer voor zijn werkzaamheden in het kader van desbetreffende opdracht heeft ontvangen. Bij opdrachten met een looptijd langer dan zes maanden, geldt een verdere beperking van de hier bedoelde aansprakelijkheid tot maximaal de helft van het declaratiebedrag over de laatste zes maanden.  

2.      Indien de opdrachtgever de aan enige dienst of opdracht verbonden risico's ter verzekering aan derden overdraagt, is hij gehouden de opdrachtnemer te vrijwaren voor verhaal door deze derde, bij gebreke waarvan elke aanspraak jegens de opdrachtnemer vervalt. 

3.      Bij de door de opdrachtgever aan de opdrachtnemer ter beschikking gestelde materialen, wordt door de opdrachtgever gegarandeerd dat verwerking van dergelijke materialen niet in strijd is met enig wettig voorschrift, dan wel met de maatschappelijke overtuiging. De opdrachtnemer is gerechtigd verwerking van het materialen te weigeren c.q., te beëindigen als dit naar haar mening wel het geval is. De opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer voor enige aanspraken ter zake. 

4.      Voorwaarden voor het ontstaan van enig recht op schadevergoeding is steeds, dat opdrachtgever na het ontstaan daarvan zo spoedig als redelijkerwijs mogelijk is, de schade schriftelijk bij opdrachtnemer heeft gemeld. 

Artikel 13. UITGANGSPUNTEN BIJ TRAININGEN EN WORKSHOPS 

1.      Teksten van trainingen/workshops worden van tevoren met opdrachtgever doorgenomen. In overleg met de opdrachtgever worden wijzingen aangebracht, waarna de teksten definitief zijn. Mocht opdrachtgever daarna achteraf nog wijzigingen wensen, dan zijn deze niet in de gedane offerte begrepen. Met opdrachtgever zal worden afgesproken welke aanvullende vergoeding hiervoor in rekening zal worden gebracht. De opdrachtgever heeft niet het recht eenzijdig teksten te wijzigen.  

2.      Opdrachtnemer behoudt zich te allen tijde het recht voor te bepalen welke trainers/consultants de werkzaamheden volledig of gedeeltelijk zullen uitvoeren. Dit onverminderd de situatie, waarin door opdrachtgever voorkeur voor een bepaalde trainer/consultant is aangegeven. Zou een trainer/consultant van voorkeur om welke reden dan ook niet beschikbaar zijn, dan zal opdrachtnemer de opdrachtgever hiervan van tevoren in kennis stellen. 

Artikel 14. DUUR VAN EEN OVEREENKOMST 

1.      Opdrachten eindigen met hun volbrenging of op het door partijen overeengekomen tijdstip. De duur van een opdracht kan, ondanks de inspanningen van de opdrachtnemer, beïnvloed worden door externe factoren, zoals de kwaliteit van de geleverde informatie of de medewerking die verleend wordt. De leveringstermijn wordt dan ook bij benadering genoemd. De opdrachtnemer is verplicht om voldoende inspanningen te leveren om de overeengekomen leveringstermijn te halen. Indien dit niet gerealiseerd kan worden informeert de opdrachtnemer de opdrachtgever over de nieuwe verwachte leveringstermijn. De overeenkomst kan door de opdrachtgever niet wegens termijnoverschrijding ontbonden worden. 

2.      Kosten voor opzet/ontwikkeling van trainingen/workshops kunnen niet worden geannuleerd. Annulering voor het houden van een training/workshop is alleen mogelijk in speciale omstandigheden die niet  eerder te voorzien waren (plotselinge drukte in het bedrijf, hoog ziekte percentage onder het personeel enz.). Een annulering dient altijd schriftelijk te geschieden. Tijdstip van ontvangst van deze schriftelijke annulering bij opdrachtnemer is bepalend. Bij annulering langer dan 8 weken voor aanvang van eerste trainingsdag is opdrachtgever 10 % van de totale kosten verschuldigd. Bij annulering tussen 8 weken en 3 weken voor aanvang eerste trainingsdag is 75 % van de totale kosten verschuldigd en bij annulering binnen 3 weken voor aanvang 100 %. Indien een training door toedoen van de opdrachtgever wordt verplaatst, zullen de kosten van de verplaatste training voor de helft aan de opdrachtgever in rekening worden gebracht, tenzij anders overeengekomen. Indien opdrachtnemer en/of trainer namens opdrachtnemer niet in staat zijn een training op een geplande datum uit te voeren zal dit met opdrachtgever worden besproken. Met wederzijds goedvinden zal een andere trainer worden ingezet of wellicht andere data overeengekomen. Opdrachtgever wordt hieromtrent direct geïnformeerd. 

Artikel 15. ONTBINDING VAN DE OVEREENKOMST 

1.      Opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen voortijdig de overeenkomst beëindigen, indien een van hen van mening is dat de opdrachtuitvoering niet meer kan plaatsvinden conform de bevestigde offerte en eventueel latere additionele opdrachtspecificaties. Dit dient gemotiveerd en schriftelijk aan de wederpartij te worden bekend gemaakt.  

2.      Indien de overeenkomst vroegtijdig beëindigd wordt door de opdrachtgever heeft de opdrachtnemer recht op compensatie vanwege het ontstane en aannemelijk te maken bezettingsverlies, waarbij het tot dan toe gemiddelde declaratiebedrag als uitgangspunt wordt gehanteerd.  

3.      Indien de overeenkomst vroegtijdig beëindigd wordt, behoudt de opdrachtnemer het recht tot aanspraak op betaling van declaraties voor tot dan toe verrichte werkzaamheden, waarbij de opdrachtgever onder voorbehoud de voorlopige resultaten van de uitvoering van de opdracht ontvangt.  

4.      De opdrachtnemer is, behalve in het geval van Art. 8 gerechtigd de overeenkomst met de opdrachtgever zonder verplichting tot schadevergoeding geheel of gedeeltelijk te ontbinden indien: 

a.      de opdrachtgever niet of niet tijdig aan zijn verplichtingen uit de overeenkomst voldoet.  

b.      de opdrachtgever surséance van betaling aanvraagt of failliet gaat. 

c.       de opdrachtgever de bedrijfsvoering staakt. 

In bovengenoemde gevallen wordt de opdrachtgever geacht in gebreke te zijn. 

Artikel 16. RETENTIERECHT  

Opdrachtnemer is bevoegd de afgifte van zaken die hij voor opdrachtgever in verband met de uitvoering van een opdracht onder zich heeft, op te schorten totdat hem zijn vorderingen over enige opdracht zijn voldaan.  

Artikel 17. EIGENDOMSVOORBEHOUD  

1.      Tot aan de volledige voldoening van alle vorderingen, welke uit de overeenkomst voortvloeien, blijven de geleverde goederen het uitsluitend eigendom van de opdrachtnemer. 

2.      Bij niet betaling door de opdrachtgever heeft de opdrachtnemer het recht reeds afgeleverde goederen bij de opdrachtgever terug te halen. 

Opdrachtgever dient daartoe medewerking te verlenen. 

Artikel 18. GESCHILLEN 

Terzake van alle geschillen verband houdende met offertes, opdrachten en overeenkomsten welke door deze voorwaarden worden beheerst is, afhankelijk van de aard en hoogte van de vordering, hetzij de Arrondissementsrechtbank, hetzij het kantongerecht bevoegd. 

Artikel 19. TOEPASSELIJK RECHT 

Op alle offertes, opdrachten en overeenkomsten en daaruit voortspruitende geschillen is Nederlands recht van toepassing.